Za dame

Žene, kao i brend čine ljubav, poverenje, emocije, odluke, strast i samopouzdanje

Poznati i brendovi

Poznate ličnosti i njihovi omiljeni brendovi kao deo njihovog života

Brendovi

Upoznajte vaše omiljene brendove, istorija i kako su postali najveći brendovi

Top 5 brendova u Srbiji

Prezentacija u kojoj su predstavljeni Top brendovi Srbije
Ikea
Ikea brendoviOsnivač brenda IKEA Ingvar Kamprad se rodio u mestu Smaland na jugu Švedske i još od najranijeg detinjstva kada je sa svog bicikla prodavao šibice komšijskim dečacima, bio je svestan da jednog dana želi da ima sopstveni privatni biznis.

Kasnije se bavio trgovinom ribom, božićnim ukrasima, semenima, grafitnim i hemijskim olovkama. Kada je napunio 17 godina dobio je od oca novac za nastavak školovanja, koji je on iskoristio za pokretanje sopstvenog biznisa. Naziv Ikea nastao je spajanjem inicijala osnivača - Ingvar Kamprad i prvih slova imena farme Elmtayrd i sela Agunnaryd gde je odrastao.
U početku je Ikea prodavala olovke, novčanike, ramove za slike, bižuterije, čarape, kada bi se god pojavila potražnja za nekim proizvodom IKEA bi ga u roku od nekoliko dana nudila po niskoj ceni. Ubrzo više nije mogao sam da razvozi proizvode do kupaca i da se bavi telefonskom prodajom i tako je 1945.godine objavio prvi oglas u lokalnim novinama i počeo rad sa katalozima. Dve godine kasnije prvi put počinje da radi sa nameštajem i to toliko uspešno da rešava da usredsredi kompaniju upravo na tu delatnost. Kompanija  Ikea kakvu danas znamo nastala je 1951.godine, a 1956. godina predstavlja prvi važan korak – otvaranje izložbenog prostora u kome su potencijalni kupci mogli da vide nameštaj, pre nego što se za njega odluče, za razliku od dosadašnjih kataloga. Započevši poslovanje na ovaj način Ikea je znatno dobila na konkurentnosti, jer su kupci sada mogli da na licu mesta uporede odnos cene i kvaliteta i odluče se za kupovinu. Ovo je dovelo do toga da je usled zavere konkurenata firma koja je proizvodila nameštaj za Ikeu prekinula saradnju sa njima, pa je Ikea morala samostalno da proizvodi nameštaj novog dizajna i po novim cenama.

Ikea brendovi 

Tako je Ikea 1955. počela da prizvodi nameštaj na sklapanje i rasklapanje, koji je transportovan u pljosnatim kutijama, smanjene su cene transporta i skladištenja, a samim tim i prodajna cena. Danas Ikea ima značajno mesto u mnogim domovima širom sveta, sa čime je uskladu i njihova misija brenda „ulepšati svakodnevni život većine ljudi“. O tome koliko se ovaj brend odomaćio i postao prihvaćen od strane velikog broja ljudi bez obzira na njihova zanimanja i društveni status govori i želja glumca komičara Marka Malkofa da provede nedelju dana u njujorškoj Ikei, što je i učinio početkom 2008. godine za vreme renoviranja stana. Danas se Ikea bavi ne samo osmišljavanjem novih proizvoda i usluga, već i brigom za životnu sredinu - proizvodnja ekoloških bicikala, prestanak upotrebe plastičnih kesa i slično.

Podeli link

Komentari (0)add

 
busy
 
« Prethodna   Sledeca »

auto

auto

Vesti

auto

Newsletter


http://www.brendovi.com/images/banners/120x120.swf

http://www.brendovi.com/baner-dsoj.swf