Za dame

Žene, kao i brend čine ljubav, poverenje, emocije, odluke, strast i samopouzdanje

Poznati i brendovi

Poznate ličnosti i njihovi omiljeni brendovi kao deo njihovog života

Brendovi

Upoznajte vaše omiljene brendove, istorija i kako su postali najveći brendovi

Top 5 brendova u Srbiji

Prezentacija u kojoj su predstavljeni Top brendovi Srbije
Home arrow Vesti za Dame arrow Mogu li muškarci i žene biti samo prijatelji?
Mogu li muškarci i žene biti samo prijatelji?
brendoviMogu li žene i muškarci biti samo prijatelji, bez romantičnih osećanja? Brojna su istraživanja pokušala dati odgovor na ovo pitanje. Mnogi smatraju da je ideja muško-ženskih prijateljstava vrlo simpatična, ali ona ne postoje.
Pre ili kasnije u takva se prijateljstva upletu ljubavna osećanja. Muškarcu i ženi je vrlo teško imati platonsku vezu  - obično zasmetaju osećanja i prijateljstvo se raspadne jer jedna strana postaje ljubomorna ili posesivna. Hoće li vaša strast mirovati dok se dobro provodite i zabavljate u zajedničkim aktivnostima, deljenju stavova i vrednosti s osobom suprotnog pola koja vam je samo prijatelj. Možda neće... Za razliku od brojnih ljubavnih priča koje smo videli i čuli, muško-ženska prijateljstva se retko spominju i opisuju kao dugotrajni odnos među osobama. Čak se i poznati film „Kad je Harry sreo Sally“ o muško-ženskom prijateljstvu na kraju pretvorio u priču o romantičnoj ljubavi.
Naravno, javlja se i problem partnera muškarca i žene koji su samo prijatelji... Oni nisu presretni čitavom situacijom, posebno ako njihovi partneri provode mnogo vremena s prijateljem/prijateljicom, pa čak i zajedno izlaze.
S druge strane, mnogi se čude zašto muško-ženska prijateljstva ne bi bila moguća. Njima je sama pomisao na romantična osećanja u takvom odnosu neuobičajena. U jednom istraživanju sprovedenom među osobama koje imaju prijatelja suprotnog pola, čuli su se brojni pozitivni komentari. Muškarcima je odgovaralo to što ne moraju glumiti macho tipove pred ženama. Mogu pokazati svoje slabosti, koje žene prihvataju. Ženama se pak sviđa uvid u muška razmišljanja i činjenica da je prijateljstvo s muškarcem znatno manje komplikovano od ženskih odnosa. No žene se razočaraju kad otkriju da ne mogu s muškarcima razgovarati na isti način kao s prijateljicama.
Da li sve ovo znači da muškarci i žene mogu biti prijatelji?
Jednostavni odnosi su retki, tako da je odgovor na ovo pitanje: "Zavisi!" O čemu zavise ova prijateljstva? Zavise o tome koliko je svaka osoba spremna rasti i otvoriti se. Ovakva prijateljstva traže od muškarca i od žene da aktiviraju deo sebe koji obično ne koriste u istopolnom društvu.
Prema istraživanju muškarcima se muško-žensko prijateljstvo više dopalo zbog opšteg kvaliteta, odnosa i užitka, kao i razgovora sa ženama. Za muškarca, prijateljica znači da može pokazati emocionalnu stranu i svoju ranjivost. Ženama prijatelji pomažu da pokažu svoju nezavisnost i grublju stranu. Prijateljstva s muškarcima su opuštenija i zabavnija jer oni nisu previše osetljivi na neke stvari. Ženama se dopada zaštitnički odnos i toplina koju im pružaju muškarci, no najviše ih privlači činjenica da će moći otkriti šta muškarci zapravo misle. Negativno je u ovoj vezi to što nema relativne emocionalne uzajamnosti i intenziteta, kakva postoji među prijateljicama.
Kako ljudi započinju ozbiljne veze ili brakove, muško-ženska prijateljstva postaju sve teže održiva. Čak se ni najsigurnijoj osobi neće svideti ideja da se njen partner sprijateljio s osobom suprotnog pola, posebno ako je ta osoba privlačna.
Konačni zaključak je da muškarci i žene mogu biti prijatelji, ali ne na isti način kao prijatelji istog spola. I važno je da se pitanje „zašto smo prijatelji“  nikada ne pojavi.

Podeli link

Komentari (1)add

...
napisao/la Mina, September 05, 2009

kao sto si i sam zakljucio,musko-zensko prijateljstvo moze postojati na odredjenom nivou i do odredjene granice,najvise ,cini mi se zbog emocija koje nastanu,ali i zbog razlicitosti u komunikaciji i razumevanju.
kao sto su neki iskusili na sopstvenom primeru;)

 
busy
 
« Prethodna   Sledeca »

auto

auto

Vesti

auto

Newsletter


http://www.brendovi.com/images/banners/120x120.swf

http://www.brendovi.com/baner-dsoj.swf