Za dame

Žene, kao i brend čine ljubav, poverenje, emocije, odluke, strast i samopouzdanje

Poznati i brendovi

Poznate ličnosti i njihovi omiljeni brendovi kao deo njihovog života

Brendovi

Upoznajte vaše omiljene brendove, istorija i kako su postali najveći brendovi

Top 5 brendova u Srbiji

Prezentacija u kojoj su predstavljeni Top brendovi Srbije
Home arrow Vesti za Dame arrow Žene će nadmašiti muškarce
Žene će nadmašiti muškarce
brendoviŽene su blizu dana kada će prvi put nadmašiti muškarace po brojnosti u radnoj snazi u SAD, što predstavlja istorijski preokret prouzrokovan dugoročnim promenama uloge žena u društvu i masovnim otpuštanjem muškaraca u aktuelnoj recesiji.
Žene su u junu držale 49,83 odsto od 132 miliona radnih mesta u SAD, a dobijaju veliku većinu poslova u nekoliko privrednih grana koje rastu, pokazuju najnoviji statistički podaci Ministarstva rada SAD.
To je rekordna brojka za udeo žena u radnoj snazi koji snažno raste već decenijama i ubrzava tokom recesije. Ako bude održan sadašnji tempo, žene će postati većina radne snage u SAD već u oktobru ili novembru.
“To je bio istorijski težak put da bude dostignuta ta tačka”, kazala je Hajdi Hartman, ekonomista rada i predsednik Instituta za istraživanje politike prema ženama.
Ona kaže da promena odražava sve veću važnost žene u privređivanju, ali da to ne pokazuje punu ravnopravnost.
“U proseku, žene rade manje sati nego muškarci, imaju više radnih mesta s pola radnog vremena i zarađuju 77 odsto plate muškaraca. Muškarci i dalje prevladavaju na visokoplaćenim menadžerskim poslovima”, ističe Hartmanova.
Žene su preuzele deo radnih mesta nekad rezervisanih uglavnom za mušku radnu snagu, a najveći skokovi njihovog broja zabeleženi su u vreme Velike depresije i Drugog svetskog rata. Ovaj put rast je podstakla trenutna teška recesija, koja je bila surova prema tradicionalno muškim zanimanjima, pre svih, u građevinarstvu i industrijskoj proizvodnji. Do juna muškarci su izgubili 74 odsto od 6,4 miliona radnih mesta, koliko je nestalo od početka recesije u decembru 2007. godine. Samo u građevinarstvu i proizvodnji muškarci su izgubili više od tri miliona radnih mesta.
U vreme recesije samo su neki delovi američke ekonomije i dalje rasli - zdravstvena zaštita, obrazovanje i državna uprava - koje većinom zapošljavaju žene. Prevlast žena delimično je povećana i finansiranjem, jer je državnim podsticajima novac usmeren na obrazovanje, zdravstvene službe i državnu i lokalnu upravu.
Analitičari promene na američkom tržištu rada, međutim, ne objašnjavaju samo recesijom.
“Jednakost u broju radne snage odražava dugoročne kulturne promene. Teorija da muškarac mora biti hranitelj porodice se promenila”, kazala je Morin Med, autor knjige o Vladinoj kampanji nagovaranja žena da rade van kuće tokom Drugog svetskog rata.

Podeli link

Komentari (0)add

 
busy
 
« Prethodna   Sledeca »

auto

auto

Vesti

auto

Newsletter


http://www.brendovi.com/images/banners/120x120.swf

http://www.brendovi.com/baner-dsoj.swf